Een tandtechnicus is een vakman- of vrouw die in opdracht van de tandarts voor de patiënt op maat gemaakte medische hulpmiddelen maakt die het gebit corrigeren, ondersteunen of vervangen.
Medische hulpmiddelen?
Het gaat hierbij bijvoorbeeld om kronen, bruggen, beugels, implantaten en prothesen. Omdat ieder mens anders is, is ieder werkstuk ook anders. Uw gebit is een belangrijk onderdeel van uw gezicht. Daar wilt u alleen het beste voor. Daarom werkt uw tandarts ook nauw samen met de tandtechnicus.
De tandtechnicus maakt steeds vaker gebruik van digitale fotografie en high-tech cadcam-technieken om tanden en kiezen te ontwerpen. Steeds vaker stuurt de tandarts de patiënt langs de tandtechnicus. Bijvoorbeeld om een goed beeld van uw mondsituatie te krjigen, kleur te bepalen of uw wensen door te spreken.
Klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk
Een klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk is een tandtechnicus die in opdracht van de tandarts gedelegeerde taken uitvoert bij de patiënt met betrekking tot kroon- en brugwerk. De verwijzende tandarts is eindverantwoordelijkheid en voert de eindcontrole uit.
Voor de vervaardiging van uw kroon- en brugwerk moeten diverse fases worden doorlopen. Omdat de klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk doorgaans in het lab aanwezig is, is het gebruikelijk dat de patiënt naar het laboratorium toekomt.
Klinisch prothesetechncius
Een klinisch prothesetechncius is een tandtechnicus die in opdracht van de tandarts alle of een deel van de handelingen bij de patiënt uitvoert bij het aanmeten van een volledige gebitsprothese. De verwijzende tandarts is eindverantwoordelijkheid en voert de eindcontrole uit.
Voor de vervaardiging van uw prothese moeten diverse fases worden doorlopen. Omdat de klinisch prothesetechnicus doorgaans in het lab aanwezig is, is het gebruikelijk dat de patiënt naar het laboratorium toekomt.
Bron: www.mijnmond.info